Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Biszkopt a termoobieg

Forum

Biszkopt a termoobieg

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 20:55:40

Może podobne pytanie juz sie pojawiło, ale pomimo to proszę o odpowiedź czy można piec biszkopt na termoobiegu?

Autor: anekaz14
Data: 2010-06-30 21:19:16

Ja zawsze piękę w termoobiegu i jest wszystko ok :)

Autor: megi65
Data: 2010-06-30 21:40:16

Juz ponad  20 lat pieke biszkopty z termoobiegiem ... 160 C ... i śliczniutki , mieciutki po 20 mint ..!!

Autor: ezelka
Data: 2010-06-30 22:03:32

Dziękuję za odpowiedz, bo własnie nie byłam pewna, jeszcze nigdy biszkopta nie piekłam, ale musi byc w końcu ten pierwszy raz

Autor: as
Data: 2010-06-30 22:11:12

Pewnie można jak piszą koleżanki ale ja zawsze piekę bez termoobiegu. Wiem, że z termoobiegiem temperaturę zmniejsza się o 20-30 stopni niż piekła byś bez termoobiegu

Autor: Basiek23
Data: 2010-07-02 10:46:32

o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą . Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

Autor: as
Data: 2010-07-02 13:36:14

Masz rację, że termoobieg jest po to by w całym piekarniku temperatura była jednakowa. Podobno przy włączeniu termoobiegu jest o te 20-30 stopni cieplej niż bez termoobiegu. Ja piekę z termoobiegiem tylko mięsa i wtedy zmniejszam temperaturę i szybko i ładnie mi się przyrumienia a płyn odparuje. Raz tylko próbowałam ciasteczka upiec z termmoobiegiem bo chciałam dać 2 blachy od razu i mi nie wyszło:( Ta blaszka co była wyżej się mocno przypiekła a ta co była niżej się nie dopiekła.

Autor: alman
Data: 2010-07-02 15:42:04

Użytkownik Basiek23 napisał w wiadomości:
> o to ja niewiedziałam ;-( zawsze wszyskie biszkopty piekę w 180+ ternoobiek
> czyli piekę biszkoty w 150 stopniach ?  o dziwo zawsze mi wychodzą .
> Byłam przekonana ze ternoobig jet po to aby móc włozyć 2 blaszki na
> raz i temperatura rozkąłd asie ładnie w całym piekarniku ?

tzn. że pieczesz w temp. 200 st. /w termoobiegu liczy się, że jest wyższa a nie niższa/

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-03 15:06:47

Biszkopt w termoobiegu = rutynowo 160 stopni i koniecznie środkowa półka!

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 09:54:45

Lubczyku, zadziwiles mnie,... czekalam  tutaj na twoja opinie:)
U nas prawie wszedzie pisze, zeby biszkopt nie piec w termobiegu, w mojej instrukcji obslugi piekarnika, tez jest taka wskazowka. Termobieg to bardzo suche powietrze, a biszkopt delikatny i szybko sie moze wysuszyc. Biszkopt pieke zawsze gora-dol w 180° i wychodzi zawsze pulchny, wyrosniety i taki troche wilgotny, dla mnie optymalny. Jeszcze nigdy biszkopta nie musialam czyms nasaczac...
W termobiegu nawet jeszcze nie odwazylam sie sprobowac...:)

Autor: Alll
Data: 2010-07-04 10:13:09

Biszkopt z termoobiegiem na środkowej półce, ale na roladę. Tylko temperaturę robię odrobinę wyższą.
Zwykły biszkopt piekę tak jak Sanella, ale na dolnej półce.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 11:04:45

Zakładam, że cały czas mówimy o biszkopcie przeznaczonym na tort, bo rolady to jest zupełnie inny rozdział.

Obie metody są godne polecenia. I termoobieg 160 stopni na środkowej półce i 180 stopni (góra + dół) na dolnej półce.
Wszystko zależy od indywidualnych przyzwyczajeń a głównie od znajomości cech własnego pieca.
Znam wiejską gospodynię, która od 20 lat, zawsze z sukcesem piecze torty na zamówienie. Jej piekarnik ma tylko termoobieg więc nie ma wyboru.

Myślę, że warto jest tu zwrócić uwagę na inne aspekty. Po pierwsze piana dodana do ciasta musi być właściwie ustabilizowana. Jeżeli siądzie za wcześnie, to nie pomoże tu żaden spósób pieczenia. Jeżeli będzie za dużo suchej masy, to ciasto siądzie pod własnym ciężarem, bez względu na metodę.
Temperatura na wstępie musi "trzymać", tzn. otwarcie drzwiczek pieca nie może spowodować jej przedłużonego spadku!
Ciasto swoją objętością powinno wypełniać minimum 2/3 i max. 3/4 wysokości pierścienia tortownicy. Jeżeli sięga tlko do połowy (albo co gorsza jeszcze niżej) grozi to faktycznym wysuszeniem. Jeżeli ciasta jest nieco więcej, wystarczy pierścień zabezpieczyć dodatkowym kołnierzem z papieru do pieczenia.
Reasumując, jeżeli ciasto jest wykonane poprawnie, "obie drogi prowadzą do Rzymu".

Autor: sanella*
Data: 2010-07-04 11:29:24

Dziekuje za wyjasnienie i cenne wskazowki:)
Musze sie przyznac, ze pieke biszkopt na proszku do pieczenia (troche), ubijam jajka w closci prawie do bialosci, potem delikatnie mieszam z przesiana maka, (wazne! nie wstrzasam miska, ani nie otrzasam rozgi o brzeg miski),dno formy wykladam alufolia, brzegow nie smaruje,  piekarnika nie otwieram w czasie pieczenia, a po upieczeniu wyciagam natychmiast i obracam forme do gory nogami i tak zostawiam do calkowitego wystygniecia...pieke w ten sposob biszkopty od kilkunastu lat i zawsze wychodza.
Ostatnio wyprobowalam, ze bialka osobno ubijalam i biszkopt wyszedl troche suchy:)

Moglbys jeszcze cos napisac o biszkopcie na rolade:)
... ja pieke tak samo jak w tortownicy tylko wazny jest czas pieczenia, minuta za dlugo i moze wyjsc suchy.

Autor: >lubczyk
Data: 2010-07-04 14:08:14

Jeżeli ubijesz całe jaja z cukrem do chwili, kiedy powstanie Ci gęsty i gładki krem (bez widocznych baniek powietrza) wówczas stosowanie proszku do pieczenia jest małym przestępstwem przeciw sztuce cukierniczej. Po co?
Prawdopodobnie robisz to ze zwykłego przyzwyczajenia. Ważne jest aby mąkę z ciastem wmieszać łyżką i to dość energicznie. Zabieg powinien trwać możliwie krótko i natychmieast do pieca. Drzwiczek nie powinno się otwierać tylko przez pierwszych 20 minut.
Później trzeba mieć możliwość sprawdzania wilgotności.

Biszkopt na roladę.

Podstawowe proporcje składników biszkopta na rolady:

 

Na 1 całe jajo (6 dag) zawsze daje się:

 

2 dag gładkiej mąki (zazwyczaj pszennej),

1 dag mąki kartoflanej (lub w zastępstwie mączki kukurydzianej)

3 dag cukru

 

Wskazana temperatura pieczenia: 180 - 200°C (niekiedy do 220°C)

 

 Do ubitych z cukrem żółtek najpierw daje się łyżkę piany ubitej z cukrem. Kolejno tak powstałą masę do reszty ubitej piany. Mąkę daje się na koniec.

 

Wymieszaną masę rozsmarowuje się na wyznaczony format na papierze do pieczenia. Przekłada się na rozgrzaną blachę, wyjętą prosto z pieca. (200°C) i natychmiast wstawia do piekarnika.

Czas pieczenia warunkuje moment, w którym ciasto zacznie nabierać złotego koloru.

Nie należy dopuszczą do zbrązowienia!

 

UWAGA! Zalecane kładzenie na gorącą blachę, daje gwarancję, że ciasto równomiernie się upiecze. Wówczas gorące powietrze od góry i rozgrzana blacha od dołu wnoszą równomierny rozkład temperatury.

Po wyjęciu z pieca, ciasto natychmiast zdejmuje się z blachy i zezłoconą stroną wykłada na papier do pieczenia dość obficie posypany cukrem.

 

Moment zwijania rolady pozostawia się własnemu doświadczeniu.

 

Zwijać roladę na bieżąco, znaczy równocześnie ją modelować aby nie pozostałą za luźna.

Na koniec „dobić” linijką.

 

Finalnie smarować z zewnątrz tym samym kremem, który jest w środku.

Autor: sanella*
Data: 2010-07-06 21:30:07

lubczyku, dziekuje za tak dokladne, fachowe wskazowki:)
Twoje posty sobie wydrukowalam i bede "eksperymentowac"...
Serdeczne dzieki :)

Wyjec

2015-04-23 20:25:40
Bahati
Ja mam pogawedke z M . Nadaje z restauracji miedzy daniami. Jak codzien. :)
2015-04-23 20:25:45
megi65
bo zimnica na wieczór sie zapowiada ...
2015-04-23 20:32:44
janeczka669
megi dzięki
2015-04-23 20:33:07
janeczka669
zasiedziałam się w Bahatkowym wątku i się mi zeszło:)
2015-04-23 20:33:43
janeczka669
lecę zobaczyć ten " chaos" bo ponoć to włąsnie on był na początku:)
2015-04-23 20:42:54
janeczka669
dobranoc wszystkim:):):)
2015-04-23 20:43:01
janeczka669
lecę odpoczywać
2015-04-23 21:17:54
Bahati
Janeczko ogromne dzieki. :) jak poloze spac Mala to odpisze w watku
2015-04-23 21:20:12
Bahati
Jogurt wrzucilam do sitka, jak juz piec jutromto hurtem, odcieka na klasztorna chatke
2015-04-23 21:23:41
mggi63
wrocilam z wojazy i z kuchni ;-) fryzjer tyz załatwiony
2015-04-23 21:25:16
mggi63
dorcia moze byc tak ze masz cos z blednikiem albo w zwyklych nie mozesz chodzic
2015-04-23 21:26:51
mggi63
a u optyka probowalas zakladac takie z filtrem jak powinny byc?
2015-04-23 21:27:51
mggi63
as gdzie jestes? cały dzien czekamy
2015-04-23 21:28:14
Bahati
Mggi ile godzin? Co znaczy caly dzien?! :)
2015-04-23 21:31:01
mggi63
no tak będzie dobe prawie :-D
2015-04-23 21:32:14
mggi63
dobranoc Wam powiem bo padam na szczęke
2015-04-23 21:33:18
mggi63
tak as, tak wczesnie ide spac bo i wstaje skoro swit ;-)
2015-04-23 21:33:46
mggi63
i pracuje i tu i tam ;-)
2015-04-23 21:39:07
Bahati
Trzeba bylo jak ja i as stado dzieci narodzic, to bys sie wysypiala ;P chociaz ja cholera, jakos nie mam czasu sie wyspac! Ciagle cos robie.
2015-04-23 21:39:33
Bahati
Dobranoc mggi :)
2015-04-23 22:13:03
as
Witam Was
2015-04-23 22:20:25
as
bahati ja stada dzieci nie mam. Mam tylko 3
2015-04-23 22:21:29
as
Beata sprawdziłam i nerwicy natręctw nie mam
2015-04-23 22:46:59
Bahati
Masz stado, trzy to juz stado
2015-04-23 22:49:28
Bahati
kto tyle dzieci hoduje w obecnych czasach? :D drogie to w utrzymaniu i calkiem nieoplacalne, ot wieczorem wyjelam 50 z portfela bo wycieczka... :)
2015-04-24 06:15:45
Dżanina Fonda
Heloł, człowieki. :)
2015-04-24 06:18:02
Dżanina Fonda
Kurde, ja nie mam stada dzieci i też ciągle coś robię. Głównie sprzątam.... ale to na własne życzenie, bo kto normalny ma 6 zwierzaków????
2015-04-24 06:19:06
Dżanina Fonda
I żadnego pożytku z nich nie ma. Tylko żrą i się bawią. Noooo..... w sumie jak małe dzieci. Tyle, że łapy po kasę nie wyciągają. :D
2015-04-24 07:26:17
mggi63
dzien dobry:)
2015-04-24 07:27:12
Bahati
Dzanino, dzwonie jutro z rana po Stefany. Wymuszanie wygrala Ryska...gdy tylkomojciec uzyje slowa "pies" mala zaczyna opowiadac o musze, ktora hoduje, ktora z nia spi i sie bawi. Jak to nie pomaga zaczyna bawic sie z mucha w chowanego lub berka. To juz wymuszanie poziom hard. ;)
2015-04-24 07:27:45
Bahati
A poza tym : dzien dobry. Herbate mam zielona dla chetnych. :)
2015-04-24 07:28:14
mggi63
hmmm....no mam dwoje to tyz stado :D ale jedza za 6 ! :D
2015-04-24 07:29:45
megi65
witam .. za tee dziekuje ...
2015-04-24 07:30:22
megi65
bahati oczywiście na dzieki na tak .. :))
2015-04-24 07:32:19
megi65
as jak zawsze .... z humorem i dystansem do siebie ....
2015-04-24 07:33:40
mggi63
kupiłam rabarbar hurrra!!! udało sie jak szłam do pracy u babeczki wsiowej :D
2015-04-24 07:33:53
mggi63
OJ NIEWAZNE U KOGO ALE KUPIŁAM :)
2015-04-24 08:11:03
Bahati
Zazdroszcze ci rabarbaru :) ja tylko groszek swiezy, szpinak i szparagi kupilam.,.
2015-04-24 08:16:37
mggi63
:)
2015-04-24 08:17:17
mggi63
szłam z nastawieniem,że jabłka zakupię no bo rabarbaru jeszcze niet....a tu niespodzianka :)
2015-04-24 08:19:20
Bahati
No to mila niespodzianka :)
2015-04-24 08:31:35
janeczka669
dzień dobry:)
2015-04-24 08:31:50
janeczka669
wreszcie piękna pogoda
2015-04-24 08:32:17
janeczka669
moze uda sie dzis jakieś ziarenka w ziemię wsypać :)
2015-04-24 08:32:22
Beata500
Witam.
2015-04-24 08:33:13
janeczka669
z tego co czytam to juz sama nie wiem co o sobie mysleć
2015-04-24 08:33:32
Beata500
Piękna pogoda. Trzeba to wykorzystać i brać się za porządki. Pralka pierze , koło domu też coś wypada zrobić. No biorę się do roboty. Bo do pracy dopiero na 14.00.
2015-04-24 08:34:58
janeczka669
dziecko jedno, już niedługo pełnoletnie, pies, 2 koty, troche pierzastej biżuterii na podwórku
2015-04-24 08:35:15
janeczka669
normalnie w kompleksy przy was wpadnę:)
2015-04-24 08:36:09
janeczka669
bo czasu przy tej odrobinie ciągle mi brakuje:):):)
2015-04-24 08:41:28
mggi63
janeczko dla mnie tez doba to mało ....:(
2015-04-24 08:41:53
janeczka669
lecę słonka zażywać :):):)
2015-04-24 08:42:00
janeczka669
miłego dnia :)
2015-04-24 08:42:07
mggi63
leć :)
2015-04-24 08:42:22
mggi63
miłego!
2015-04-24 08:42:47
Dżanina Fonda
Bahati, szacunek dla Ryśki!!! Wielki szacunek.
2015-04-24 08:44:36
Dżanina Fonda
Ja poproszę zieloną i... Bahati, gdybyś chciała jakiejś podpowiedzi jak będzie jechać po Stefana to walnij PW.
2015-04-24 08:44:59
Dżanina Fonda
Kurde, jak bym tego nie napisała to i tak zabrzmi jak wymądrzanie przemądrzałka.
2015-04-24 08:45:19
Dżanina Fonda
Ale pastersko-stróżujące są specyficzne.
2015-04-24 08:48:56
mggi63
:D
2015-04-24 09:32:30
Bahati
Dzieki, skorzystam z porad z przyjemnoscia :)
2015-04-24 09:54:07
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-04-24 09:55:13
Gluba666
szparagów jeszcze nie ma u mnie na rynku kurde
2015-04-24 09:56:08
Gluba666
już się nie mogę doczekać, a muszę poczekać jeszcze kilka dni
2015-04-24 10:37:09
iwciaG
doberek:)
2015-04-24 15:45:20
Bahati
Wymyslilam :) jutro w mojej kuchni bar z hotdogami, hamburgerami i zapiekankami, do wyboru do koloru :) menu juz gotowe do tego plastikowe talerzyki, widelczyki i kubki, kolorowe napoje i soki ze slomka :D
2015-04-24 16:01:31
dorotaibasia
a oranżada w woreczku też będzie? ;)
2015-04-24 16:01:55
dorotaibasia
poprawiam się.....dzień dobry:)
2015-04-24 16:05:36
dorotaibasia
ja sie dziś zorientowałam że musze zagospodarować nadwyzki mąki....i tak mam: rogaliki maślane, bułki do hot dogów, byłki do hambuxów i ślimaczki cynamonowe...
2015-04-24 16:05:51
dorotaibasia
wszystko juz w krainie wiecznej zmarzliny :)
2015-04-24 16:06:12
dorotaibasia
wszystko oczywiscie z bahatkowych przepisów:)
2015-04-24 16:59:01
Beata500
Dżani, nie ma Cię, ale może odczytasz. Jutro na 9.00 jestem umówiona z panią weterynarz. Maxi " rozjedża" mi się na łapach.
2015-04-24 17:00:09
Beata500
co prawda jest to córka mojego pana doktora od przypadków trudnych , ale to jego szkoła. Pan doktor w Ciechocinku.
2015-04-24 18:17:32
mggi63
dorcia o ile pamiętam to te napoje w woreczkach nosiły nazwę : cytrynada ;-)
2015-04-24 18:18:15
mggi63
lece na zakupki do Biedry
2015-04-24 18:40:08
Bahati
Napojow w woreczkach nie bedzie :)
2015-04-24 18:40:44
Bahati
Szykuje sie na randke, machnelam w miedzyczasie dwie wielkie pizze dip czekoladowy i dwa ciasta, w tym klasztorna chatke :) ze o kopcu nie wspomne
2015-04-24 18:45:07
Beata500
a mnie się wydaje, że ten napój w woreczku to cytroneta i lata na pewno wcześniejsze . Piłam go na plaży z rodzicami jak byłam dzieckiem. A w latch 90-tych to byłam mężatką.
2015-04-24 18:46:11
Bahati
Ni to bardzo mnie to cieszy :) bo chyba bym nie ogarnela :)
2015-04-24 18:48:09
Beata500
Bahati , dałabyś radę
2015-04-24 20:16:53
mggi63
nazwa może byc takowa jak piszesz Beatko,natomiast ja równiez piłam na plaży ale jak byłam męzatka i juz starsza córka była na świecie a wiec musiały to byc lata 90 bo wówczas wyjeżdżalismy we trójke bo później jak sie mała pojawiła to tylko góry :)
2015-04-24 20:57:00
janeczka669
wieczorne cześ:)
2015-04-24 20:57:09
janeczka669
cześć:)
2015-04-24 21:04:34
mggi63
witaj :)
2015-04-24 21:09:38
megi65
wiatam witam ...
2015-04-24 21:10:11
megi65
jasiu ......dzisiaj już nie skrobnę .. padam na na nos ..
2015-04-24 21:10:42
mggi63
ja codziennie mam odlot.....jakies cięzkie chwile mam.....
2015-04-24 21:10:59
megi65
ale ciacho z galaretka wstawiona na półke w lodówie ..
2015-04-24 21:11:12
megi65
szybkosciowe .. resztkowe ...
2015-04-24 21:11:23
mggi63
ale jak Ty Madziu padasz to ja nie mam wyrzutów:)
2015-04-24 21:13:57
megi65
ok ..
2015-04-24 21:14:48
megi65
trochę chemicznej truskawki miałam ... i pucha brzoskwiń ..
2015-04-24 21:15:26
megi65
biszkopt czekoladowy przełożony kremem z ubitej smietanki i serka wanilio homo ..
2015-04-24 21:15:59
megi65
chłopina domagała się ... ''mokrego '' ciacha ....
2015-04-24 21:16:41
megi65
aa mam dla was fajna sałatkę....pyszna .. póki pamietam to zrobię ... i Wam podam ..
2015-04-24 21:33:06
mggi63
dobrze czekam na przepisik :)
2015-04-24 21:33:12
mggi63
dobranoc :)
2015-04-24 21:37:42
janeczka669
Megi naskrobała elaborat:)
2015-04-24 21:38:22
janeczka669
naskrobałam*
2015-04-24 21:38:48
janeczka669
ok. tyle czasu czekało to jeszcze chwilę poczeka:)
2015-04-24 21:39:52
janeczka669
Megi a chałwę M lubi?
2015-04-24 21:40:12
janeczka669
jadłam dobre ciach u bratowej na święta
2015-04-24 21:40:24
janeczka669
właśnie takie mokre
2015-04-24 21:40:49
janeczka669
z chałwą i bezami, naprawdę dobre
2015-04-24 21:41:06
janeczka669
choć ja za chałwą nie przepadam
2015-04-24 21:41:40
janeczka669
wzięłam przepis i jak zrobie to obfoce.............
2015-04-24 21:51:31
megi65
Jasiu on lubi ale jego watroba już nie . :))
2015-04-24 21:52:04
janeczka669
Pogadalam sobie:):):)
2015-04-24 21:52:22
janeczka669
życzę wszystkim spokojnej nocy :)
2015-04-25 06:46:01
megi65
a ja życzę wszystkim spokojnego dnia :)
2015-04-25 09:26:25
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-04-25 09:51:49
Bahati
Dzien dobry :)
2015-04-25 10:10:13
Dżanina Fonda
Heloł wszystkim.
2015-04-25 10:10:28
Dżanina Fonda
Beatko, mam nadzieję, że dasz znać jak Maxi!
2015-04-25 10:10:32
Dżanina Fonda
Trzymam palce.
2015-04-25 10:10:54
makusia
dzień dobry :)
2015-04-25 10:46:37
Beata500
Dżani, własnie wróciliśmy. Po nocy było lepeij. Dostała zastrzyki przeciwzapalne, przeciwbólowe. Do podawania od jutra witamina B comlex 1 raz dzienie, B 12 2 razy dziennie.
2015-04-25 10:47:21
Beata500
I wiadomo, wiek nie pozwala mysleć optymistycznie.
2015-04-25 10:48:35
Beata500
A tak w oóle, to dzień dobry wszystkim !
2015-04-25 10:56:59
mggi63
dzien dobry :-)
2015-04-25 10:58:13
mggi63
zakupki zrobione,ciasteczko w piekarniku a zapąh na całym domostwie
2015-04-25 10:58:38
mggi63
piekny dzień ;-)
2015-04-25 11:03:14
makusia
Beato, kręgosłup?
2015-04-25 11:12:31
Beata500
makusiu, głównie stawy , ale w z racji wieku , można powiedzieć ,że już wszystko.
2015-04-25 11:13:05
Beata500
Ozanaczenia w kolorach działają. Dzięki wielkie!
2015-04-25 11:14:39
Beata500
Właśnie przed chwilą Maxi weszła w michę pełną wody. Ona już ma kłopoty i ze wzrokiem, i ze słuchem.
2015-04-25 11:25:03
makusia
oj to współczuję, ja leczę od nowego roku, masakra, no ale cóż "peselioza" nas dopada :)
2015-04-25 11:58:22
Dżanina Fonda
Beata, masz rację - wiek. Dlatego trzeba się cieszyć każdym dniem. :)))) Pocałuj ją w pycho ode mnie.
2015-04-25 11:59:39
Dżanina Fonda
To jest nasza zapłata za to, że kilkanaście lat mieliśmy przyjaciela, który by za nas życie oddał. Opieka i miłość na stare lata.
2015-04-25 12:00:03
Dżanina Fonda
Spadam do glebo gryzienia. Do potem.
2015-04-25 14:44:52
Beata500
Dzięki Dzaninko!
2015-04-25 21:24:51
megi65
Jasiu ... własnie wysłałam list do Cie....
2015-04-25 22:18:12
janeczka669
Megi a ja właśńie odpisałam :)
2015-04-25 22:18:33
janeczka669
dobrej nocy wszystkim:)
2015-04-25 22:20:44
megi65
Dobranoc .. ))
2015-04-25 22:57:59
Bahati
Dobranoc :) koniec swieta
2015-04-25 23:01:53
as
dobranoc
2015-04-26 06:03:20
Dżanina Fonda
Witam porannie i pogodnie.
2015-04-26 07:03:50
megi65
dzień dobry
2015-04-26 07:04:50
megi65
pada i ..bardzo dobrze bo jest bardzo sucho
2015-04-26 07:06:48
megi65
może padać nawet cały tydzień łącznie wielką spedowka
2015-04-26 07:53:02
mggi63
dzień dobry :-)
2015-04-26 08:38:51
Dżanina Fonda
to ja też głosuję, żeby u megi lato cały tydzień a u mnie i mggi, żeby była piękna pogoda - słońce i ciepełko!!!
2015-04-26 08:46:04
megi65
Fonadzia ... wiedziałam ,że na Ciebie można liczyć ...
2015-04-26 08:46:19
megi65
jak możesz wszystkie churki z wodą ... do mnie ...
2015-04-26 08:48:14
megi65
ja i moje roslinki przyjmną kazda ilość ... truskawki beda bardzo wdzieczne i ziemniaki ...
2015-04-26 10:09:22
Dżanina Fonda
megi - ale żadnych chmurek tu nie ma :D
2015-04-26 11:31:23
megi65
a u nas tylko lekko popstrzyło i tyle ....
2015-04-26 12:09:34
mggi63
tak, jest pięknie ! :-D
2015-04-26 13:06:30
Gluba666
Dzień dobry :)
    megi65: jak możesz wszystkie churki z wodą ... do mnie ...
    megi65: ja i moje roslinki przyjmną kazda ilość ... truskawki beda bardzo wdzieczne i ziemniaki ...
    Dżanina Fonda: megi - ale żadnych chmurek tu nie ma :D
    megi65: a u nas tylko lekko popstrzyło i tyle ....
    mggi63: tak, jest pięknie ! :-D
    Gluba666: Dzień dobry :)

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63711 przepisów
1210 artykułów
260853 opinii
534396 wypowiedzi na forum
141587 zdjęć
70300 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij