Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Gawędy o jedzeniu / Wołowina jak przyrządzić?

Forum

Wołowina jak przyrządzić?

Autor: beata1
Data: 2009-11-27 09:01:48

zakupiłam wczoraj ładny chudziutki kawałek wołowiny w sumie to przyznam pierwszy raz zawsze drób i wieprzowina poradźcie mi jak można ją smacznie przyrządzić i może jakieś wskazówki co do obróbki tego mięska ?

Autor: nonka4
Data: 2009-11-27 09:43:17

Możesz zrobić duszoną w warzywach wg upodobań, możesz zrobić zrazy, bitki, gulasz- choć jak ładny kawałek to trochę szkoda..

możesz zrobic tatar..

Żeby wołowina była krucha, trzeba ją szybko podsmażyć na gorącym tłuszczu,

a potem dłuugo albo baardzo długo dusić, nawet do kilku godz.

Ja osobiście lubię połączenie wołowiny, grzybów i kaszy gryczanej.

może coś wybierzesz z tych poniżej:

http://www.wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=&search=Szukaj&anyWord=wo%C5%82owina&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&recipeGroups%5B%5D=19&recipeGroups%5B%5D=35&date=0&date1=&date2=&offset=0

 

 

Data: 2009-11-27 10:05:56

beatko zlezy jaki to jest kawalek. Kazdy kawalek tuszkma inne zastosowane, inny czas pieczenia czy polecana jest nna jego obrobka. przyklad :poledwica to tatar, rostbaef to peczen albo tatar , Filet to steki, prega to super mieso na wywar czy rosol, piers na duszona gotowana wolowne w (NA PRZYKLAD) sosie chrzanowym

Autor: Zośka
Data: 2009-11-27 10:09:29

Zrazy na 2 razy (obiady)????
  Ostatnio w TV Sląsk słyszałam, że wołowiny nie soli się na początku, ani w trakcie gotowania, bo będzie się długo gotowała i będzie wiórowata. Solą powinno się doprawiać wołowinę na koniec, przed podaniem. Muszę to wypróbować sama

Data: 2009-11-27 10:22:32

Mom zdaniem ma to sens tylko w przyrzadzaniu stekow i nnych krotko smazonych kawalkow i to to tylko wtedy gdy meso marynujemy  badz lezy ono zasolone jaks czas. Peczen nieposolona moze nie smakowa tak jak pownna.

Autor: TrendCenter
Data: 2012-12-07 20:05:31

To niedokładnie tak. Wołowina nie może w żadnym wypadku leżeć zasolona "jakiś czas", bo po upieczeniu będzie podeszwa. Natomiast marynować kawałek mięsa na pieczeń można, a nawet należy. Gotujemy marynatę z wody, octu, cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego, ewentualnie innych warzyw i zimną zalewamy wołowinę. Marynaty też nie solimy. Zostawiamy na 2-3 dni w chłodnym miejscu, przewracając co 12 godzin. Pieczemy i solimy na pół godziny przed końcem pieczenia. Większy kawałek wołowiny przed pieczeniem szpikujemy gęsto słoniną, bo wołowina jest mięsem chudym i może wyjść wiórowata. A co do potraw krótko smażonych - zdecydowanie masz rację, solimy po usmażeniu.

Autor: smakosia
Data: 2012-12-09 09:44:41

Mam prośbę - czy możesz podać nam proporcje tej marynaty do wołowiny? Głównie myślę o occie. Czy zwykły można zastąpić jabłkowym? A może to powinien być któryś z octów winnych (biały, czerwony)...? 

Autor: anna702
Data: 2009-11-27 18:02:22

My jadamy glownie wolowine, ale tak jak napisala Dorota zalezy jaki to kawalek...cienkie bitki z poledwicy wystarczy smazyc po minucie na stone, ale prege np. sie dusi dosc dlugo. wolowine dostepna w Polsce raczej trzeba dlugo dusic. zrob zrazy zawijane lub bitki w sosie, nie bedziesz zalowala

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 03:19:41

Zrobiłam bitki obtoczone w mące i przesmażone ,podduszone z warzywkami posoliłam na końcu i gotowałam godzinę w szybkowarze średnio miękka wyszła ,ale chyba jednak powrócę do drobiu bardziej mi smakuje.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 08:37:37

Wołowina wg mnie to jeden z najsmaczniejszych gatunków mięsa. I jak większość innych, każdy kawałek z krówki smakuje troszkę inaczej, i nieco inaczej się go przygotowuje. Spośród tych dostępnych u nas mnie osobiście najbardziej pasuje mięso rasy limusine.
Na dodatek jest to mięso o wysokiej zawartości białka i polecane przez lekarzy i dietetyków w żywieniu (stosunkowo niska zawartość cholesterolu).
Niestety wymaga dość długiej i starannej obróbki.
Pewnie nie każdy mnie poprze, ale ja osobiście najbardziej lubię ozory wołowe. Ogony też)))
W ramach ciekawostki pozwole sobie tu przytoczyć kilka wygooglanych wiadomości o wołowinie.Może komuś się przyda.
http://pl.foodlexicon.org/r0000380.php

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 10:18:23

A można w mięsnym pytać z jakiej to rasy i oni będą wiedzieć?Stosuję dietę białkową to by mi to pasowało.

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 12:50:01

W lepszych sklepach na pewno wiedza. Niedaleko mnie sa takie znane w całej Polsce zakłady mięsne i oni zawsze podają z jakiej jest mięso.W ich sklepach firmowych są specjalne stoiska z mięsem limusine.

Autor: beata1
Data: 2009-11-28 15:26:42

A można wiedzieć jakie to sklepy?

Autor: majolika
Data: 2009-11-28 17:01:13

Nie wiem, co na to moderatorzy))To sklepy firmowe wielkiej firmy mięsnej na północy Polski na M.
Dodam jeszcze, że mam kilkoro znajomych, którzy prowadzą badania na UWM na ten temat.Zaprosili mnie nawet kiedyś do swojej stacji naukowo-badawczej pod Olsztynem, gdzie m. inn. choduje się bydło w celach badawczych(limusine też).

Autor: jareksz
Data: 2009-11-28 18:36:15

Polędwicą wołową (oprócz sterydów) "posiłkują" się kulturyści. Tylko ta cena!

Autor: mysha2006
Data: 2009-11-28 23:04:44

Jak się jest kulturystą to stać :)

Autor: anna702
Data: 2009-11-30 02:25:00

u nas ok 30-40 euro za kg, ale warto od czasu do czasu, zwlaszca krwista 

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 07:13:23

to bardzo dużo u nas nie więcej niz 30 zł Jest to dużo ale jeszcze do przełknięcia.

Autor: jareksz
Data: 2009-11-30 10:59:02

Za 30zł to chyba nie polędwica:) Mielone na tatara kosztuje coś koło tego. Polędwica jest dwa razy droższa.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 15:57:03

wołowina na pieczeń ale co to to nie wiem u mnie kosztuje do 26 chyba dokładnie

Data: 2009-11-30 16:42:32

tzw na pieczen to "gorsze " kawalki niz rostbeaf czy poledwica. Taka "srednia jakosc czyli mieso nadajace sie na dluzsza obrobke. Oczywiscie wyzszej klasy niz rosolowe.

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-30 18:06:50

aleście mnie zakęciły dziewczyny  hihi. Rostbeaf na pewno nie bo to biore na rosół. Kurka nie wiem jak pójdę do sklepu to sprawdzę co to jest  w tym sklepie co ja kupuje wołowine mam zawsze mięką i własnie długiej obróbce nie musze go podawać. Sama byłam zdziwiona, nigdy mi się nie zdarzyło aby była twarda czy  trzeba było  poddawać ją dłuższej odróbce. Najciekawsze jest to że nie ma znaczenia jaki kawałek biore i tak jest mięka. Dlatego wołowine od ponad roku kupuje tylko w jednym sklepie. W  najbliższym czasie jak będę na zakupach to sobie wszystko sprawdze. Dla zaspokojenia własnej ciekawości to raz a dwa może faktycznie więcej kosztuje tzn mówicie że na pewno więc sprawdze:) Powiedzcie mi jak jesteśmy przy wołowinie jest coś takiego co się nazywa biała krzyżowa do czego mozna ją użyć ?

Data: 2009-12-01 08:55:26

kochana Rostbeaf na rosol? Lo matko toz to swietokradztwo nemal. Tak jakbys szynke wzela na salceson. Jesl to naprawde rostbeaf to szkoda.Z ego zrobsz pyszna peczen, dobry steak bo najlepszy z fleta, albo upieczesz pyszne meso do chleba. Na rosol to prega a jak chcesz mec dobre mesko to pers a taczej kocowka tejze to klasyczne zupowe jednak dosc chude meso . Ta mozesz potem podac z sosem chrzanowym, zemnakam i warzywamy z rosolu. Pyszne danie.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 10:11:44

no to juz się pogubiłam Dorotko albo w moim sklepie napisy są pomieszane idę do sklepu popatrzeć co oni mi tam dają

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-06 08:10:43

Byłam sklepie i z Ciekawości sobie popatrzyłam na mięsko . Polędwica wołowa u nas kosztuje 75 zł za kg. Kawałek który kupuje na rosól nazywa się Rozbratef kosztuje 18,50 za kg. Kawałek który kupuję na pieczeń nazwywa sie pieczeniowe i kropka. Moja próba dowiedzenia się w sklepie z jakiego kawałka wołowiny pochodzi to mięso stanęła na niczym, gdyż pani stwierdiła że to mięso nazywa się pieczeniewe i koniec :) Wołowiny w siatce nigdy nie widziałam nawet w supermarketach ale może nie zwracałam uwagi. U nas w lokalnych sklepach rzadko mozna spotkać mięso w siatce prędzej w supermarketach.
Natomist jeśli chodzi o samą wołowinę to u nas jest dostępnych z 6 pozycji z czego 3 to rosołowe:) Więc wyboru wielkiego nie ma .

Autor: jareksz
Data: 2009-12-01 19:22:41

Może się mylę ale biała krzyżowa to chyba inaczej ligawa czyli jeszcze inaczej fałszywa polędwica. A z czym się ją je to już fachowcy podpowiedzą:)

Autor: anna702
Data: 2009-12-01 18:20:18

tak, ale taki filet na 2 min kladziesz na patelnie...i mniam...przez pol roku to pamietasz...najlepsza jest dunska i argentynska, przynajmniej u nas...

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-01 21:02:43

kiedyś jadłam a było to z 15 lat temu w bardzo dobrej restauracji befsztyk wołowy krwisty. Nie jestem zwolenniczką takich lekko przysmażonych mięs  ale smak tego befsztyka do dzis pamiętam - był tak niebiański  :) Wielokrotnie póżniej zamawiałam takie befsztyki w innych restauracjach ale nigdy ten smak się nie powtórzył.  Zrezygnowałam  już z poszukiwania tego smaku

Data: 2009-12-02 09:07:58

Nie rezygnuj. Tylko kup wlasnie steki z fileta DOBREJ wolowiny. U nas najlepsze sa argentynskie - a w miare zwykla kieszen zeby nie zmankrutowac . rozumie sie. Dlaczego? Dlatego, ze bydlo tam chodzi sobie po lakach swobodnie  ma duzo ruchu. W zwiazku z tym wolniej nabiera masy ciala, miesnie sa delikatnie poprzerastane niteczkami tluszczu. Bydlo hodowane w oborach masowej produkcji szybko przybiera na wadze ale niestety bezruch, rodzaj karmy  i antybiotyki  powoduja pogorszenie jakosci miesa i to znaczne. Moze w posledniejszych potrawach mniej wyczowalne ale steki czy rostbeaf niczego nie wybaczaja. Przez to, ze obrabia sie je krotko badz stosunkowo krotko.

Dziewczyny a tak na powaznie: Czy nikt dzis jiuz nie wie jak rozbiera sie tuszke wolowa? Nie nie chodzi moii o praktyczny uboj tylko o znajomosc rodzajow i przeznaczenia mies z tuszki. Czy to czarna magia? Czemu pytam: Moja Babcia doskonale wiedziala na co prega na co piers, filet, rostbeaf, falszywy rostbeaf (moze taki sprzedano aggusi w sklepie - to jest mianowicie mieso z piersi tez smaczne ale na pewno nie takie delikatne jak rostbeaf wlasciwy), antrykot czyli kawalek miedzyzebrowy  - z niego pyszna pieczen i dobre bitki wyjda itd....Tutaj link

Potem w czasie wielkiego kryzysu nie bylo mowy o kapryszeniu. Bralo sie jak leci i probowalao cokolwiek smakowitego wycczarowac....Wiec nie wiem, moze wielu przez to zapomnialo co jest czym? Nawet jezeli - przynajmniej panie ekspedientki powinny wiedziec....W sumie i kazda gospodyni kupujaca w markietach samoobslugowych...Szkoda by bylo gdyby znajomosc takich podstaw odeszla w zapomnienie bo wolowina ma takie rozne smakowo mieso i tak wazny jest dobor miesa zaleznie od potrawy ktora chce sie wykonac...Kazdy kawalek wymaga troche innej obrobki ale dobrze potraktowany okazuje sie czesto bardzo wdziecznym smakowo miesem. Od tej umiejetnosci i znajomosci  zalezy czesto czy ktos wolowine polubi czy tez zrazi sie na zawsze.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-02 10:46:37

Ja praktycznie prawie wcale nie mam wiedzy o mięsach. Przyszło mi do głowy, że fajnie by było gdyby ktoś zechciał napisać w artykułach taki przewodnik. Wiecie...np. wołowina z podziałem która jej częśc na co się nadaje, wieprzowina itd. A do tego praktyczne porady gospodyni w stylu kiedy solić, w czym marynować itp. To by była super szkoła nie tylko dla początkujących.

Data: 2009-12-02 14:25:56

Hmmm... no to dalas mi pomysla. Bede cos klecic ale po dziesiatym teraz ksiegowosc czeka grrrr...

Autor: smakosia
Data: 2009-12-03 12:06:04

Oj Dorotko, to by było super mieć pod ręką taki przydatny artykuł. Kiedyś kupiłam ligawę. Pomyślałam sobie, ęe upiekę na święta, bo tak mi doradziła pani w małym sklepiku mięsnym. Ależ się cieszyłam. Byłam dumna, że raz będzie trochę inaczej, bo wiecznie albo wieprzowina albo drób. No i na tym zakończyła się moja radość. Mięso było jak kawał drewna. Wiem, że są jakieś tajniki, że mięso dzieli się na pieczeniowe i inne, że można je przyprawić tak, że potem szybko kruszeje i że niektóre przyprawy bywają baaaardzo wskazane przy pewnym gatunku mięsa ale... Co,  do czego, jak, kiedy...dla mnie to zagadka. Póki co piekę tylko schab, karkówkę i łopatkę, robię gulasz itp. Jednym słowem wszystko co nie wymaga większej wiedzy. Steki to dla mnie zagadka a bardzo bym chciała umieć je robić tak, żeby się rozpływały w ustach. Taki wielki kawał wołowiny, którą dało by się upiec do chleba, to też moje marzenie. Super by było mieć tutaj taki artykuł. Wiem, że to kawał roboty, ale może...znajdziesz czas i będziesz miała chęć podjąć się tego?  Pozdrawiam ciepło. Uściski.

Autor: anna702
Data: 2009-12-04 23:22:37

Smakosiu, jak mowisz taki wielki kawalek wolowiny do chleba to nic trudnego. Z reguly kupuje sie juz zwiniety ciasno sznurkiem, spagiem, podsmazasz na patelni na oliwie i odrobinie masla, z kazdej strony po kilka minut, solisz, pieprzysz i podlewasz szklanka wina (czerwonego) i jesli trzeba goraca woda, wino odparowywuje. Umieszczasz pieczenn w naczyniu zaroodpornym, zamknietym,, lub przykrywasz folia. Wkladasz do piekarnika na 180°. W polowie czasu przekrecasz mieso. Czas pieczenia zalezy od ilosci miesa, jesli jest to 1kg to na 1 godzine. Ja robie jeszcze na tej samej patelni sos, kroje drobno marchew i cebule i dusze razem z miesem. Po upieczeniu mieso sie studzi, rozcina sie sznurek i kroi na cienkie plastry. Podajesz w naczyniu i polewasz sosem warzywnym. pycha. Skus sie.

Autor: smakosia
Data: 2009-12-05 00:11:22

Brzmi apetycznie. Tylko ja nie wiem o jaki kawałek wołowiny prosić żeby potem nie było  tak, jak z tą ligawą, którą upiekłam i wyszło mi drewienko. Ja się jeszcze nie spotkałam z wołowiną obwiązaną sznurkiem. Chyba nie ma takiej w moich sklepach. Czy to wino powoduje, że mięso kruszeje, czy chodzi o smak? No proszę...sami widzicie jaki ze mnie laik w temacie mięsa 

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:12:15

właśnie ja też :) i powiem, że dopiero nasza dyskusja skłoniła mnie do tego aby poszukać wiedzy na ten temat w necie.
Dawniej zwierzęta się ubijało w gospodarstwach domowych pewnie stąd  nasze abcie posiadaja taką wiedzę . Teraz sprawę mi bajmniej ułatwiaja panie w sklepie ( nie kupuję mięsa w marketach zazwyczaj są to małe lokalne sklepiki). Mówię do czego potrzebuję mięso wołowe i panie mi dają tym samym  jestem nieświadoma co to jest.  Artykuł by się przydał może znajdzie się ktoś kto posiada wiedzę na ten temat. Mięso wołowe jest bardzo zdrowe i ja zapewne częściej bym je podawała na swoim stole gdybym wiedziała co z czego można zrobić.

Autor: aggusia35
Data: 2009-12-02 15:17:59

Ha ha Dorotko przeczytałam juz prześniej załączonego linka :) Powiem Ci że ja osobiście nie robiłam krwistego steka z wołowiny i nie wiem nawet jak się do tego zabrać. Pamiętam że na tym co jadłam był położony kawałek masełka  i ten niebiański smak i tyle. Nawet nie wiem na czym taki stek usmażyć.  Jakiego tłuszczu użyć do tego. Oj artykuł by się przydał

Autor: anna702
Data: 2009-12-02 18:38:50

Masz racje i jak sie nie myle, to tego chyba uczono w szkole, bodajze na zpt...
ja niestety nie potrafie przetlumaczyc jasno z wloskiego na polski. we Wloszech zrobilam tez kurs przetworstawa spozywczo chemicznego, pracowalam w laboratoriu w mleczarni, zwiedzalam ubojnie i hodowle bydla, winnice, bylam przy produkcji oleju i zbiorce oliwek. Bardzo interesujace i przydatne na codzien.
W Polsce wolowina kojarzy sie ze sztywna podeszwa, a w sklepach miesnych goruje wieprzowina i drob.

Autor: kamila258
Data: 2009-11-29 01:11:34

Zrob zrazy tradycyjnie w rondlu, dus na malutkim ogniu tak dlugo, az zmieknie - nie narzucaj sobie czasu. I zawsze uwazaj, jaka kupujesz. Jesli jest tak twarda, ze tluczek nawet nie chce sie wbic, nic jej nie zmiekczy:(((

Autor: drakas
Data: 2009-11-29 02:12:32

Dziś właśnie robiłam to, co oprócz zrazów lubię z wołowiny najbardziej - tzw rumsztyk. Pokroiłam wołowinę na cienkie plastry - wszerz włókien!!, obsmażyłam w rondlu, posoliłam, popieprzyłam i dodałam mnóstwo pokrojonej byle jak cebulki, zalałam wodą i około godziny dusiłam. Uwielbiamy z kaszą gryczaną, lub ziemniakami. Acha, zwykle na koniec po doprawieniu, zaklepuję sos mąką.
Zyczę smacznego!!

Autor: aggusia35
Data: 2009-11-29 07:27:50

Ja najbardziej lubię roladki wołowe z boczkiem cebulką, marchewką i ogórkiem kiszonym. Nie wiem od czego zalezy miękość wołowiny też jestem skłona przytaknąć że to zależy od rasy krów. Mam taki jeden sklep u siebie w którym kupuje wołowine i nie zależnie jaki to jest kawałek i do czego wołowinnę mam zawsze mięciutką i specjalnie długo jej nie gotuję. Kupię w innym sklepie to albo muszę bardzo długo gotować albo zostaje twarda. Chyba wiek krów ma tu jakieś znaczenie im starsza krowa tym twardsze mięso.

Autor: Chrystiana
Data: 2011-09-01 19:53:19

zrobiłam kawałek(0,75 kg) udźca wołowego po swojemu czyli w foliowym rękawie gotowany w wodzie ok 1ha.

natarlam przyprawami, dalam cebule, kostke rosolowa i wyszedl superowy, miękki, dobry...

Wyjec

2015-04-28 13:35:25
Beata500
no to autokar pod domem gwarantowany Bahati
2015-04-28 13:41:59
Dżanina Fonda
No, Beata, a ty se nie lubisz coś z łóżku zdziamać?
2015-04-28 13:42:36
Dżanina Fonda
Bahati i tak sie dziwię, że cała klasa nie zwiała na wagary. :)
2015-04-28 13:43:50
Beata500
Dżani, nie mieli wyjścia, zapakowali ich do autokaru i wywieźli
2015-04-28 13:44:07
Bahati
Tylko przez wycieczke chyba :) o 6.50 zapakowali sie do autokaru i wroca o 17.30
2015-04-28 13:47:38
Dżanina Fonda
Bahati, masz murowane, że ja dzisiaj z huśtawki będę z telefonu klikać do was. :D Czyli z błędami.
2015-04-28 13:47:51
Gluba666
Dżani, ja się nie śmieję, ja się uśmiecham, ja się cieszę :)
2015-04-28 13:50:44
Bahati
Dzani dzieki :)
2015-04-28 15:56:58
mggi63
oj Dżani nie wiem bo jakaś ulewa nadciąga ;-)
2015-04-28 16:12:25
Dżanina Fonda
e tam, straszonko
2015-04-28 16:13:02
Dżanina Fonda
gorzej bo jakiś darmozjad ma dzisiaj wolne i mi zajął hustawke
2015-04-28 16:13:36
Dżanina Fonda
bahati, Stefan już urusl?
2015-04-28 16:13:48
Dżanina Fonda
urósł
2015-04-28 16:14:50
Bahati
Lezy lajza...
2015-04-28 16:15:01
Bahati
Ale oddycha
2015-04-28 16:22:27
Dżanina Fonda
mówiłam, że są ekstremalnie dynamiczne!!! jak dla mnie to ideał psa :))
2015-04-28 16:23:14
Dżanina Fonda
to ja tu siedzę i czekam na zdjęcia, i Hyrny czeka
2015-04-28 16:33:57
Dżanina Fonda
darmozjad poszedł po coś do domu - zajęłam hustawke
2015-04-28 16:34:29
Dżanina Fonda
o! i Michał przyszedł :)))
2015-04-28 16:37:16
mggi63
;-)
2015-04-28 17:01:34
megi65
dotarałam do domu ....
2015-04-28 17:02:07
megi65
uff ... wsio załatwione ...nawet w NFZ... były miłe urzedniczki ....
2015-04-28 17:31:52
Bahati
No, bylismy na spacerze. Posiedzial gremlin pod domem, wrocilismy. :D
2015-04-28 17:33:01
megi65
a... czy Ty nam żyjesz ? nie podtopiłaś się .. ?? dom i rodzina cała .... ?
2015-04-28 18:23:48
Beata500
cześć wieczornie
2015-04-28 18:24:06
Beata500
meguś,, coś Ty robiła w NFZ ?
2015-04-28 18:38:53
megi65
tylko po EKUZ .... pojechałam ....
2015-04-28 18:39:23
megi65
ale byłam w miom mieście wojewódzkim ale tam harpie a nie urzędniczki ...
2015-04-28 18:39:50
megi65
no to bzyk .. 30 km do innego miasta i do zupełnie innych pań ....
2015-04-28 18:40:47
megi65
i było szybko i przyjemnie ...miałam już wypełniony formularz ..a tu zonk ...
2015-04-28 18:41:20
megi65
zmieniła się podstawa prawna i musiałam szybciutko na ''kolanie'' wypisać ...
2015-04-28 18:41:54
Beata500
nie masz chyba zamiaru na wyjeździe chorować?
2015-04-28 18:43:32
Beata500
wstawiłam do piekarnika mini Pawlową. Zostały mi 3 białka. Dla mnie i M. styknie.
2015-04-28 18:43:45
megi65
ale poszło suuper sprawnie... :))
2015-04-28 18:47:52
Beata500
no i dobrze, jak trafisz na osobę której chce się pracować, to i miło, i szybko
2015-04-28 19:01:12
mggi63
Beatko świeta prawda:)
2015-04-28 19:01:31
mggi63
nie nawidze tałatajstwa ....
2015-04-28 19:06:30
Beata500
rejestrowałam dzisiaj męża do dermatologa- wrzesień , a potrzebuje tylko masc. Zresztą masc za jedyne 170 zł. I pewnie pójdzie prywatnie . Będzie to super droga maść.
2015-04-28 19:18:44
mggi63
a rodzinny nie przypisze?
2015-04-28 19:20:29
Beata500
a wiesz, że o tym nie pomyślałam? No to teraz trzeba się zarejstrowac do rodzinnego . O matulu!
2015-04-28 19:26:09
mggi63
u mnie do rodzinnego bez problemu sie mozna dostać....nie wyobrażam sobie jakichkolwiek trudności....
2015-04-28 19:29:28
Beata500
mggi, u mnie z problemami . Jeżeliz wyprzedzeniem, to za miesiąc . Każdego dnia jak staniesz o 6.00 w kolejce, to możesz, ale nie musisz się dostać, bo okazuje się , że już nie ma na dany dzień miejsc. Chyba ,że jesteś pierwsza w kolejce, ale na to się nie piszę , bo chyba bym musiała kwitnąć tam o 4.00. Dodzwonić się trudno.
2015-04-28 19:38:46
megi65
to pociągnijmy temat ''dochtórstwa'' .... jutro ide po prochy do nas ..
2015-04-28 19:39:21
megi65
mam fajna na rejonie ... wchodzę do gabinetu z bananem na gebie i mówię ..
2015-04-28 19:39:31
Beata500
megi idziesz tak z marszu, czy rejestrowałaś się ?
2015-04-28 19:39:46
megi65
''przychodzi baba do lekarza i mówi ... jestem zdrowa ale prochów brak '' :DDD
2015-04-28 19:40:04
Beata500
u nas stałe prochy lekarz pirwszego dotyku wypisuje na trzy miesiące
2015-04-28 19:41:10
Beata500
megi, jak baba zażywa prochy, to chyba taka zdrowa nie jest?
2015-04-28 19:41:31
megi65
posiezde tak długo jak ... drukarka wymaluje recepty ...
2015-04-28 19:43:05
megi65
ale to norma krajowa zdrowia ... ''cuś trzeba brać '' :DD
2015-04-28 19:43:34
megi65
spekrum chorób wieku .. hmm średniego ...
2015-04-28 19:43:42
megi65
nadciśnienie i migrena ...
2015-04-28 19:44:04
megi65
przy okazji spyatm sie o ... wyjazd do sanatorium ...
2015-04-28 19:44:11
Beata500
a ja jutro idę z meżem na zastrzyk. to znaczy on go dostanie , a mnie mają nauczyc jak podowac w domu. Po 5 latach brania chemi w tabletkach zbuntował mu się żołądek
2015-04-28 19:44:49
megi65
ja też na 3 miechy biore ... mam jakiś zapas mały .. ale latem dam juz rodzinnie wolne ..
2015-04-28 19:45:05
megi65
noo moze jkaś infekcja sie przyplącze ..
2015-04-28 19:45:06
mggi63
ojejku a w życiu bym do takiego rodzinnego nie chodziła Beatko
2015-04-28 19:45:31
megi65
aaa i jeszcze sobie dzisiaj foty zrobiliśmy ... na dowody ...
2015-04-28 19:45:49
Beata500
zażywał raz w tygodniu w tabletkach , a przez 3 dni było mu niedobrze
2015-04-28 19:45:52
mggi63
ja dzwonie do rejestracji i prosze o przepisanie leków stałych i moge odebrac recepte tego samego dnia lub na następny
2015-04-28 19:47:02
mggi63
natomiast co do wiztyty tak samo dzwonie w przedzien i rejestruję się....jezeli jest nagła sprawa to wlę jak w dym jak to mój doktorek mówi tego samego dnia....
2015-04-28 19:47:16
mggi63
ja mam super naprawdę.....
2015-04-28 19:47:20
Beata500
u nas musisz zgłosić się sama , wypełnić druczek , gdzie wpisujesz leki i mierzą Ci ciśnienie
2015-04-28 19:48:11
mggi63
jakwróciłam po operacji z infekcją i rzecz jasna lezałam jak zwłoka to zadzwoniłam i mój doktorek mi wszystko powiedział co mam sobie zażywać
2015-04-28 19:48:41
Beata500
mggi, ale ten nasz jest reumatologiem, więc akurat nam się bardzo przydaje
2015-04-28 19:48:47
mggi63
potem i tak podjechałam bo długo to trwało i antybiotyk mi przypisał.....
2015-04-28 19:49:39
mggi63
leki przypisuje mi jak coś potrzabuje ze specjalistycznych....
2015-04-28 19:49:48
mggi63
jestem zadowolona....
2015-04-28 19:50:11
mggi63
przeciez rodzinny to powinien byc jak na zawołanie niemal.....
2015-04-28 19:50:12
Beata500
własnie on zamienił meżowi leki na zasrztki, nie musiał jechać do Wrocławia
2015-04-28 19:52:03
Beata500
mggi, u nas tak nie ma niestety . Nie jest na zawołanie.
2015-04-28 19:52:36
anrubi
Dobry :))) Przeleciałam 8 kilosów, kocham życie :))
2015-04-28 19:54:04
anrubi
Bahati, gratuluję blondyna :) Tylko kupy sprzątajcie :)
2015-04-28 19:54:42
anrubi
megi65, melduj, dokąd ruszasz?
2015-04-28 19:54:43
Beata500
an, czy Ty tak sama z siebie te kilometry przelatujesz?
2015-04-28 19:57:10
anrubi
Beatko, czysto amatorsko, 45minut, żadnego muszę, a pragnę :)
2015-04-28 19:57:42
anrubi
Ten Stefi Bahati to jaka rasa?
2015-04-28 19:58:12
anrubi
Lubię czarne psiska :)
2015-04-28 20:06:53
iwciaG
Bahati, tysz widziałam psiurka Pinkniasty:)) U mnie w domu również biały, west terier dokazuje.... no dziś już przy tej pogodzie biały nie jest:)
2015-04-28 20:08:05
anrubi
Iwcia, a kupy sprzątasz?
2015-04-28 20:10:32
anrubi
Mieszkam we wsi, która jest gminą, sporo zieleni i ludzie chodzą tam z psami, a bezrobotni później sprzątają i grzebią w tych kupach, nie ma na nich bata...
2015-04-28 20:11:14
iwciaG
hej An:)) tysz mnie rasa Stefka ciekawi....8) Mój już kilku-latek i szybko przywykł co i jak, ale ja przez taras wyślizg mu szybki robiłam, gdy był politycznie podejrzany o szukanie miejsca na ,,to"
2015-04-28 20:11:48
anrubi
Wyprowadzają swoje pupile bez sprzętu sprzątającego, psy załatwiają się, gdzie popadnie, szkoda mi tych sprzątających pań...
2015-04-28 20:12:00
iwciaG
a i jeśli idzie o miejscówki, to u nas na terenie najczęściej, albo w lesie gym na spacerku:)
2015-04-28 20:12:13
megi65
an .. ruszam przed siebie .. :))
2015-04-28 20:12:46
anrubi
megi65, Białystok? :)
2015-04-28 20:12:50
megi65
wczoraj na kijach . pierwszy raz z kompela ... 13 km .. w oka mgnieniu ..
2015-04-28 20:13:16
anrubi
iwcia, czyli na Twojej posesji?
2015-04-28 20:13:24
megi65
małgoś .. u nas tak ni ma ... mogę dzień wczesniej do rejestracji zanieś zamówienie ...
2015-04-28 20:13:52
megi65
ale po co ?? .... lubie naszą p.dr .. z nią pogawędziec pzrez 3.30 min . :))
2015-04-28 20:14:12
megi65
rejestracja dziwn wcześniej ... nie ma takiej opcji ..
2015-04-28 20:14:17
anrubi
Apeluję więc, zbierać psie kupy!!!
2015-04-28 20:15:00
megi65
an .. na kogo nie ma bata .. na bezrobotnych czy na kochających psów ale nie gówienka .. ?
2015-04-28 20:15:05
anrubi
13km, brawo Magda, świetnie!
2015-04-28 20:15:43
iwciaG
taak, ale co jakiś czas oczywista sprzątamy i nie ,,brodzimy w tym", bo on jedynie pod ogrodzeniem sobie upatrzył teren, a kosiarka również sobie radzi;)
2015-04-28 20:16:11
anrubi
Megi, na właścicieli psów...
2015-04-28 20:16:23
megi65
a ja tak obesrwuję ... jak 3-4 ray dziennie miłośnicy chodzą z woreczkiem i zbierają kupki ..
2015-04-28 20:16:36
megi65
fajnie ... fajnie ..
2015-04-28 20:17:00
anrubi
Megi, tylko nieliczni, paniusie mają w dupie :)
2015-04-28 20:17:14
megi65
ja jestem bardziej pragmatyczna ... wybieram wyrzyanie oborniak od koni lub z obory od krowy ...
2015-04-28 20:17:32
megi65
raz a porządnie ..... a nie takie dzierganie . :))))
2015-04-28 20:17:50
megi65
wieprzowy obornik odpada ...
2015-04-28 20:18:02
iwciaG
:D
2015-04-28 20:18:22
Beata500
no właśnie moje dwie czrne d...y chcą isc na wieczorny spacerek. Dobranoc!
2015-04-28 20:18:43
megi65
ale psttt .. w naszym kraju porwanie jest :kochać psy , konie ...bo jak nieeeee
2015-04-28 20:18:54
megi65
to jesteś bardzo zły człowiek .. :DDDDD
2015-04-28 20:19:38
megi65
a ja tylko ..........lubie i nie krzywdzę ... czasem jak fajny psiuek to zapytam o imię .. :DD
2015-04-28 20:20:05
megi65
rosół z lubczykiem ... gotuje .. czujecie ??
2015-04-28 20:20:36
anrubi
Też mi się dostało, gdy spytałam jedną panią, czy TO sprzątnie, zrobiła taką srającą minę :))
2015-04-28 20:21:20
megi65
an ... DDD
2015-04-28 20:21:21
iwciaG
eeetam zaraz zły, moja siostra za młodu to z miłości targała byczka za rogi i na boki i na boki, a on tylko mruczał i patrzył :))
2015-04-28 20:21:44
megi65
fajnie ,ze biegasz ... czyli jest ok....
2015-04-28 20:21:59
anrubi
Iwcia, kosiarka zbierze, zgadzam się, ale z kosiarki nie wyrzucaj tego do kompostownika :)
2015-04-28 20:22:20
megi65
chyba powinnam npaisać do Cię .... ale jakiś leń literacki mnie ogarnął ..
2015-04-28 20:22:57
megi65
iwka .. dobre . konkretn siostra .. od razy ... '' byka za rogi'' a nie głąskanie kocia ..
2015-04-28 20:23:12
anrubi
Magda, jest OK, dach przełożony na środek maja ze względu na pogodę :)
2015-04-28 20:23:30
megi65
an .. widziałaś kwiatki Zosi ..... to robota mojej siostry ...
2015-04-28 20:23:44
megi65
ja tylko oddycham i .... kawe pije ..
2015-04-28 20:24:00
megi65
ooo przypomniało mi sie .. musze do Zeni zadzwonć bo ...........
2015-04-28 20:24:07
megi65
wydziedziczy .. :DDD
2015-04-28 20:24:09
anrubi
Iwcia, a siostra nie chciałaby dosiąść tego byka? :)
2015-04-28 20:25:19
anrubi
Kwiatki Zosi? Nie, ale nadrobię :) Nie pisz na siłę, tylko spontan się liczy :)
2015-04-28 20:27:23
anrubi
Ekspres regularnie domaga się odwapniania, kawkę to mi taką robi, że to szczyt przyjemności :) Dzięki, megi :)
2015-04-28 20:33:09
anrubi
Chyba już wszyscy poszli, więc ja się żegnam też, jutro na dzień do pracy. Dobranoc!
2015-04-28 20:34:03
anrubi
I sprzątajcie po Waszych pupilach, tak trzeba.
2015-04-28 20:35:30
Bahati
Owczarek maremma
2015-04-28 20:35:57
anrubi
Aaa, czy as nie jest już moderatorem?
2015-04-28 20:36:23
Bahati
Woreczki na psie odchody kupilam w pierwszej kolejnosci, nie wyobrazam sobie nie sprzatac po psie
2015-04-28 20:40:41
Bahati
U nas ludzie po psach sprzataja grzecznie
2015-04-28 20:45:45
a.
Cześć - Megi u nas ok!
2015-04-28 20:46:34
a.
u mnie pada ale nie podtapia, a w tym zalanym kawałku kraju mieszkanie mam na "suchszej" części ;)
2015-04-28 20:50:50
zosia
witajcie
2015-04-28 20:51:30
zosia
dawno nie byłam na WZ czy nie ma juz Chat
2015-04-28 20:51:33
Bahati
Czesc :)
2015-04-28 20:53:31
zosia
.
2015-04-28 21:05:28
megi65
zosia .. zosia ..
2015-04-28 21:05:42
megi65
ta zosia .... z Oławy .. wiataski ..
2015-04-28 21:06:32
megi65
as ....śledzi zza opłotków i mówi .. dobranoc ..
2015-04-28 21:06:59
zosia
tak megusia witajjjjjj
2015-04-28 21:07:10
zosia
co z chatem???
2015-04-28 21:08:19
megi65
witaj .... kochana .. siadaj ..
2015-04-28 21:08:32
megi65
chat .. wypadał ...
2015-04-28 21:08:50
megi65
teraz wyjemy .. ale nie ma wszystkich ..
2015-04-28 21:09:04
megi65
czasem tylko jasia wpada ...
2015-04-28 21:09:18
megi65
bogdiz i patki nie uświadczysz ....
2015-04-28 21:09:53
megi65
a co tam u Ciebie ... ??
2015-04-28 21:19:40
iwciaG
dobrej nocy:))
2015-04-28 21:26:02
zosia
wyjec to nic ciekawego ,maja racje ze nie wchodzą..
2015-04-28 21:26:13
zosia
pa pa ppa
2015-04-28 21:28:45
megi65
papa Zosiu ..
    megi65: bogdiz i patki nie uświadczysz ....
    megi65: a co tam u Ciebie ... ??
    iwciaG: dobrej nocy:))
    zosia: wyjec to nic ciekawego ,maja racje ze nie wchodzą..
    zosia: pa pa ppa
    megi65: papa Zosiu ..

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63717 przepisów
1210 artykułów
260904 opinii
534529 wypowiedzi na forum
141691 zdjęć
70304 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij